Kadın Gözüyle

Kadın Gözüyle (http://kadingozuyle.info/index.php)
-   Hiçbir başlığa uymayan yazılar ! (http://kadingozuyle.info/forumdisplay.php?f=126)
-   -   Toksik Şok Sendromu nedir? (http://kadingozuyle.info/showthread.php?t=82076)

admin 14.Şubat.2020 17:29

Toksik Şok Sendromu nedir?
 
Vücutta bulunan bir bakterinin aniden çoğalması sonucu oluşan Toksik Şok Sendromu, özellikle tampon kullanan kadınları tehdit ediyor.

http://www.olusum.org/paylasim/hthay...7b3fdca8b3.jpg

Vücutta bulunan bir bakterinin aniden çoğalması sonucu oluşan Toksik Şok Sendromu, özellikle tampon kullanan kadınları tehdit ediyor.
Toksik Şok Sendromu (TSS – Toxic Shock Syndrome), Stafilokokkus Aureus adı verilen bir bakterinin ürettiği bakteriler nedeniyle ortaya çıkan ve organ yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabilen bir enfeksiyon durumudur. Bazı insanlarda doğal olarak burun, dirsek, üreme organları gibi bölgelerde bulunan Stafilokokkus Aureus bakterisi, bölgede oluşan tahriş veya yaralanmalar sonucunda bir tür 1066831bakteri salgılamaya başladığında TSS ortaya çıkar. Bu bakteri kana karıştığında böbrekleri, karaciğeri, merkezi sinir sistemini, solunumu ve kalbi etkileyerek ciddi bir şoka neden olur ve nadir vakalarda görülse de, ölüme dahi sebebiyet verebilir.
*
Toksik Şok Sendromu neden olur?
Toksik Şok Sendromu (TSS), en çok tampon kullanan kadınlarda görülmektedir. Bunun nedeni de uzun süre vajende unutulan tamponda biriken kanın S. Aureus bakterisinin zehirli bileşenler üretmeye uygun bir ortam hazırlamasıdır. Vajen duvarında yine tampon kullanımı nedeniyle oluşabilen küçük tahrişler de bu bakterilerin kana karışmasını kolaylaştırmaktadır.
*
Ancak TSS, yalnızca tampon kullanan kadınlarda görülmez. Doğum kontrolü için kullanılan bariyer yöntemler, jinekolojik cerrahi işlemler, kimyasal yanık vakaları, septik eklem iltihabı gibi durumlar da Toksik Şok Sendromu’nu tetikleyebilmektedir.
*
Toksik Şok Sendromu, 30 yaş altı kadınlarda daha sık gözlenmiştir. 10.000 kadında 1 olarak belirtilen TSS vakalarının yüzde 10 kadarı ölümle sonuçlanmıştır. Bu verilere göre TSS, gerçekten de nadiren ortaya çıkan bir sendrom olsa da, hayati sonuçları olduğundan dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
*
Toksik Şok Sendromu belirtileri nelerdir?
Sıtma benzeri titreme
Ateşin yükselmesi
Halsizlik ve yorgunluk
Baş ağrısı
Tansiyon düşüklüğü
Kusma ve ishal
Kas ağrıları
Solunum güçlüğü

*
Toksik Şok Sendromu tedavisi nasıl yapılır?
Toksik Şok Sendromu teşhisi konulduğunda, uzman hekimler tarafından müdahale edilerek vücutta toksinin üretildiği merkez tespit edilir ve temizlenir. TSS ciddi şekilde sıvı kaybına da neden olduğu için acilen damar yolu ile sıvı takviyesine başlanır. Aynı zamanda antibiyotik tedavisi de yapılacağı için TSS hastalarının genellikle yoğun bakım şartları altında tedavi görmeleri uygun görülür.
*
Toksik Şok Sendromu’ndan kaçınmak için neler yapılmalı?
Vücuttaki yaraların bakımı dikkatlice yapılmalıdır.

*
Burun kanamaları için kullanılan tamponlar sık aralıklarla değiştirilmelidir.

*
Adet kanamaları için kullanılan tamponlar, TSS’in en yaygın nedenleri arasında. Bu nedenle tampon kullanan kadınlar, tamponu çıkarmadan ve yenisini takmadan önce ellerini sabunlu suyla iyice yıkamalıdır ve tampon sıklıkla değiştirilmeli, 4 ila 6 saatten fazla aynı tampon kullanılmamalıdır.

*
Son yıllarda popülerleşen adet kapları (moon cup’lar) da nadir durumlarda Toksik Şok Sendromu’na neden olabiliyor. Adet kabı kullanırken de temizlik ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi, kabın her kullanımdan önce iyice dezenfekte edilmesi gerekiyor.

*


Şu Anki Saat: 17:05

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.