Tekil Mesaj gösterimi
Okunmamış 01.Haziran.2016, 17:35   #1
buse
Senior Member
 
buse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 10.Kasım.2014
Mesajlar: 23,185
Standart Akdeniz Diyeti



Akdeniz diyetinin özellikleri nelerdir?


Bugün dünyada sağlıklı beslenme açısından en çok önerilen beslenme şekillerinden birisi de AKDENİZ tarzı beslenme şeklidir. Kilo verme ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlamak açısından uygulanabilecek bir beslenme şeklidir.

Akdeniz diyetinin en önemli özelliği doymuş yağ oranı düşük gıdalardan beslenmektir. Katı yağlar bu beslenme şekilde tüketilmez. Yemeklerde zeytinyağı kullanımı önemli bir yer tutar. Zeytinyağının en önemli faydalarından birisi de iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü düşürmesidir. Ayrıca sıvı yağ olarak fındık yağı gibi diğer sıvı yağlar da kullanılabilir.

Akdeniz diyetinde ekmek olarak kepekli ekmek, çavdar ekmeği, buğday ekmeği gibi koyu renkli ekmekler tüketmek esastır.

Süt ve süt ürünleri Akdeniz tarzı beslenme şeklinde az yağlı olarak tüketilir. Kırmızı et ( dana eti ) mümkün olduğunca az tüketilir. Kırmızın etin pişirilmesi de önemlidir. Izgara veya haşlanmış olarak tüketilir.

Akdeniz diyetinde sebze, meyve, baklagiller ve tahılların tüketimi önemli bir yer tutar. Bilindiği üzere bu tür besinler lif yönünden oldukça zengindir ve kalp, kanser gibi hastalıklara karşı önemli bir koruma sağlarlar.

Akdeniz diyetinde işlenmiş gıdaların pek yeri yoktur. Doğal gıdalardan beslenmek temel kuraldır.

Akdeniz diyetinde kimyon, kekik, adaçayı gibi besin maddeleri çok kullanılır. Bu tür besinlerin antioksidan özelliklerinin olduğu bilinmektedir. Bunlar vücudu zararlı maddelerden temizleyebilen ve hastalılara karşı koruma sağlayabilen besinlerdir. Kanseri önlemede etkilidirler.

Ayrıca Akdeniz diyetinin kalp krizi, felç gibi hastalıları önlemede etkili bir beslenme şeklidir. Bu beslenme şeklinde obezite riski daha azdır. Vücutta yağlanma daha az görülür.

Özellikle Amerika ve diğer bazı gelişmiş ülkelerde görülen obezitenin kaynağı beslenme şekilleridir. Bu ülkelerde bulunan insanlar doymuş yağ oranı yüksek besinlerden, işlenmiş gıdalardan çok fazla tüketirler.
buse isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla