Geri git   Kadın Gözüyle > Pembe Cafe > Hiçbir başlığa uymayan yazılar !

Cevapla
LinkBack Seçenekler Stil
Okunmamış 29.Mart.2021, 10:47   #1
Senior Member
 
admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 03.Mayıs.2014
Mesajlar: 5,505
Standart Ergenlik gebelik ve menopoz

Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sarp Özcan kadının üç muhteşem dönemini anlattı.



Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sarp Özcan, ergenlik, gebelik ve menopozun kadınların kendilerine ulaşmaları, bebeklerini kucaklarına alarak bir aile olmaları ve nihayetinde gerçek benlikleriyle tanışmalarını sağlayan 3 muhteşem dönem olduğunu vurgulayarak "Bu dönemler sağlık açısından kimi zaman beraberinde bazı zorlukları ve dikkate alınması gereken süreçleri de getirebiliyor. Bunun en önemli nedeni, bu 3 dönemin de hormon seviyelerini önemli ölçüde değiştirmesi. Kadınların hayatın her döneminde enerjik olabilmelerinin temelinde de bu değişimler ve 'yenilenme' süreçleri yatıyor" dedi.


Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özcan ilk adet görme ile başlayan değişimleri şöyle sıraladı:

Vücut hatlarındaki değişime,
Ciltte yağlanma artışı,
Akne oluşumu,
Kilo ve boy değişimleri.


?Ergenlik dönemi ile meydana gelen bu değişimlere hormonlar da eklendiğinde genç kızlar için zorlu bir dönem başlamış oluyor? diyen Dr. Sarp Özcan ?Dış görünüşlerindeki devrime alışamayan genç kızlarda, bazen ciddi endişeler ve takıntılar gözleniyor. Aileleri tarafından bilinçlendirilen çocuklarda bu dönem daha sağlıklı bir psikoloji ile atlatılabiliyor. Değişim sürecinin farkında olan çocuklar, bu dönemde kendilerine yabancılaşmadan, yeni hallerini daha çabuk kabullenme eğiliminde oluyor" ifadelerini kullandı.


"Fiziksel takıntılar ergenlikte başlıyor"

Özellikle kadınlarda görülen fiziksel takıntıların ergenlik döneminde başladığını ve çocukların bu dönemde kendileriyle barışık olmayı öğrenemedikleri takdirde bu takıntıların ömür boyu devam edebildiğini vurgulayan Dr. Özcan şunları kaydetti: "Ergenlik döneminde yaşadıkları değişimler nedeniyle korku ve endişeye kapılan genç kızlar, psikolojik olarak sıkıntılı bir dönem geçiriyorlar. Bununla birlikte ergenlik döneminde aşırı kilo alma ya da ciltte akneler oluşması gibi çocuklar için endişe uyandırıcı belirtiler de meydana gelebiliyor. Ancak dikkat edildiğinde bu belirtilerin ergenlik sonuna kadar tamamen ortadan kalkabileceğinin bilinmesi gerekiyor. Bu dönemde ailelere düşen görev; çocuklarının aşırı kilo almasını veya hiç yemek yememeye meyilli olmasını engellemek. Hiç yememe, az yeme ya da aksine hızla kilo almanın sebep olabileceği hastalıklar konusunda ailelerin dikkatli ve kontrollü olmaları önemli.?


Ergenlik reçetesi: Spor ve sağlıklı beslenme

Ergenlik döneminde yapılacak en doğru seçimin sağlıklı bir beslenme programı belirlemek ve sporla tanışmak olduğunu söyleyen Dr. Özcan, iyi beslenen ve spor yapan gençlerin bu dönemi çok hafif ve rahat atlattığını ve gelişimleri, vücut yapıları daha sağlıklı olduğunu söyledi. Dr. Özcan konuya ilişkin düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: ?İleri yıllarda ortaya çıkabilecek kansızlık, yüksek tansiyon ve diyabet gibi birçok hastalık da bu şekilde engellenebiliyor. Bununla birlikte sporla ve sağlıklı yaşamla tanışan gençlerin; özgüveni gelişiyor, kendileriyle barışık olabiliyorlar ve kendilerini daha mutlu ve enerjik hissediyorlar. Ergenlik dönemindeki hormon değişimlerinin de körüklediği psikolojik etkilerin kalıcı olmasını ve içine kapanık bir karakter yapısı gelişmesini önlemek için, sağlıklı yaşam büyük ölçüde fayda sağlıyor. Ailelerin de bu dönemde yol gösterici, destekleyici olmaları, kırıcı davranışlardan, aşırı titiz, koruyucu ve ciddi eleştirel durumlardan uzak durmaları gerekiyor."

9 ay süren hormon egemenliği: Hamilelik

Hamilelikte 3 farklı duygu dönemi yaşandığı kaydeden Dr. Özcan, gebelik dönemindeki hormon değişimlerini diğer dönemlerden ayıran en önemli özelliğin, değişimlerin çok hızlı ve ani başlaması olduğunu söyledi.
Östrojen, progenteron ve hcg hormonlarının gebelik döneminde çok yüksek seviyelere hızla ulaştığını belirten Dr. Özcan, "Bu yükselmeler beraberinde fizyolojik ve psikolojik değişimleri de getiriyor. Gebeliğin başında görülen halsizlik, yorgunluk, isteksizlik sıkıntılara neden olabiliyor. İlk 3 aylık dönem geçtikten sonra, anne adayı yine hormonların etkisiyle psikolojik olarak olumlu değişimler yaşamaya başlıyor. Kendisini daha enerjik, daha pozitif duygular içerisinde buluyor. Son 3 aylık dönem ve doğum sonrasında ise artan bir unutkanlık durumuyla karşı karşıya kalabiliyor? şeklinde konuştu.


Annenin duygusal değişimi: Psikolojik mi, fizyolojik mi?

Annenin duygusal değişimi konusuna da değinen Dr. Sarp Özcan ?Annelik içgüdüsel bir duygu durumu olarak tanımlanabiliyor. Hormonlar, beyinde tüm bölgeleri etkiliyor ve doğumdan hemen sonra prolaktin ve oksitosin hormonun etkisi altında olan annenin bebeğine bağlanmasını sağlıyor. Bu çoğu kez ilk tensel temasla başlıyor. Bu güçlü bağın olması için doğum ekibi, bebeğin hemen anne ile temas etmesini sağlamaya özen gösteriyorlar? dedi.

Ya herkesin içinde suyum gelirse...

Doğumla ilgili korkular: Ya herkesin içinde suyum gelirse?


Hemşire babaya plasentayı gösterirse...


Bebeğe isim aramanın en güzel yanı, ne kadar çok nefret ettiğiniz insan olduğunun farkına varmanız olabilir...


Ve bazen hamile karnından başka birşey göremezsin!


Ah o tatlı gebelik hormonları...


Bikini vücudu mu? Hmm... Biraz erteleyebilir miyiz acaba?


Gecenin köründe giren kramplar...


Hele bir de placenta previa'nız varsa, her gece kendinizi saatli bir bomba gibi hissetmeniz muhtemel.


Her erkeğin korkusu... Halbuki mümkün değil!


Karın çatlakları mı?? Yok artık...


Hamileliğin son aylarında yere birşey düşürdüğünüzde, bazen "amaaan yerde kalsın!" dersiniz.


Ah bir de o aşermeler olmasa...


Hamile bir kadına söylenmemesi gereken şeyler vardır. Komik olduğunu düşündüğünüz şeyleri bile şöyle bir tartıp öyle söylemenizde fayda var.


Alkolsüz geçen aylar...


Doğum videoları izlemekten kendinizi alamıyor musunuz? Yalnız değilsiniz!


Bir de o karnınıza dokunmaya bayılan tipler vardır!


3. trimester'ın en sevilen egzersizi, tuvaletlere koşmalar!


Bezelye prenses masalını hatırlar mısınız? Kat kat döşeğin altındaki bezelyeden rahatsız olan hanımkız hani... İşte onu çok iyi anlarsınız hamileylen. Kat kat-ve sonra birkaç kat daha yastık, her şeye bedel olabilir...


Ayakkabılarını giymek de tatlı bir maceraya dönüşüyor.


Bir boksör mü doğuracağım?


Ye kuzum ye, sen iki canlısın...


3. trimester, yani hamileliğin 6. ayından sonrası, böyle hissettiriyor...


El-ayak şişmesi durumu da gebelikte çok yaygın. Ama "Bu eller kimin? Bu ayaklar kimin?" diye varoluşsal sorgulamalara da yöneltir aynı zamanda...


Sizin eşiniz de "Biz hamileyiz!" diyenlerden mi?



?Hamilelikte depresyona dikkat?

Hamilelik döneminde meydana gelen hormon değişiklerinin beraberinde depresyon riskini de artırabildiğine dikkat çeken Dr. Özcan, "Bu dönemde kadınların sağlıklı bir psikolojik süreç geçirebilmeleri için gebelik öncesinden başlayarak sağlıklı bir yaşam disiplini kazanmış olmaları önemli. Öncesinde ve gebelikte düzenli ve kontrollü hafif egzersizler yapmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, uykuya önem vermek ve eş başta olmak üzere yakın çevreden destek almak depresyona karşı alınabilecek önemler arasında. Özellikle eşlerin sevecen, anlayışlı, destekleyici yaklaşımı depresyonu engelliyor ya da daha sakin geçmesini sağlıyor. Eşlerin, anne adayının beslemesine, uyku ve egzersiz düzenini de takip etmesi ve yardımcı olması önemli. Tüm önlemlere rağmen meydana gelen ve uzun süre geçmeyen depresyon durumunda uzman desteği almak gerekebiliyor" açıklamasında bulundu.


"Doğum öncesi motivasyon önemli"

Anne adayı için bilinmezlikler içeren doğum anının, bazı durumlarda gebeler için gereğinden fazla panik nedeni haline gelebildiğini kaydeden Dr. Özcan şunlara dikkat çekti: "Özellikle doğumun yaklaştığı dönemlerde hekimin anne adayına doğru ve rahatlatıcı bilgileri tekrar tekrar anlatması önemli. Bu yaklaşımla anne adayı, doğum konusunda daha bilgili hale geliyor ve motivasyonu artıyor. Gebelik motivasyonunda çok önemli bir rol oynayan baba adaylarının bu dönemde, kendi psikolojilerine de dikkat etmesi gerekiyor. Baba adayları, eşlerinin hamileliğinde çok değişik duygu durumları yaşayabiliyor. Baba olma duygusu, artan sorumluluk hissi, yeni bir yaşam biçimine adaptasyon çabası beraberinde stres ve panik duygularını getirebiliyor. Bu dönemde eşlerin birbirine destek olması, ortak payda ve zamanlarını arttırmaları ve güç birliği yapmaları iki taraf için de mutlu bir hamilelik döneminin kaynağı olabiliyor."

Yenilenmek için geçiş dönemi: Menopoz


Menopozun hayatın 3'te 1'ini oluşturduğunu söyleyen Dr. Özcan "Birçok kadın menopoz dönemine sonun başlangıcı olarak bakıyor ancak menopoz, kadın hayatının en az üçte birlik bir süresinin geçeceği önemli bir dönem. Fizyolojik değişikliklerinin yol açtığı farklı belirtiler ve korkular ortaya çıkabiliyor. Yaşlanma duysu, sağlığı kaybetme endişesi gibi birçok olumsuz duygu yaşanabiliyor. Azalan östrojen nedeniyle değişik derecelerde ateş basmaları, terlemeler, ani sıkıntı hisleri, cinsel istekte azalma, uykusuzluk, kemik gücünde azalma gibi değişiklikler ortaya çıkabiliyor. Bu belirtilerin üstesinden gelmek ve gerekli hormon düzenlemelerini gerçekleştirmek için, bir uzmandan destek almak çok önemli" dedi.


"Menopoz dönemindeki eşe hastaymış gibi davranmak yanlış"


Menopoz döneminin kadınlar için gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak zorlu bir süreç olduğuna vurgu yapan Dr. Özcan, "Bu süreçte de eşlerine düşen görevler bulunuyor. Ancak menopoz bir hastalık değil. Bu nedenle erkeklerin eşlerine sanki hastalarmış gibi yaklaşması kadının kendini daha da yetersiz hissetmesine ve değişimleri daha zor kabullenmesine neden olabiliyor. İlgili, şefkatli, sevgili olmanın yanında destekleyici olmak ve eşlerini anlamaya çalışmak bu dönem için faydalı adımlar. Menopoz, perimenopoz adı verilen bir geçiş sürecinden sonra başlıyor. Kimi zaman ani kimi zaman daha yavaş gelişen bu geçiş dönemi, şikayetleri beraberinde getiriyor. Genellikle ilk birkaç yıl şikayetler yoğun olarak hissediliyor ve sonrasında azalmaya başlıyor. Bu dönemde hormon tedavisi ile birlikte sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz olumlu etkiler sağlıyor" ifadelerini kaydetti.
admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Tag Ekle
ergenlik, gebelik, menopoz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı




RSS Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Şu Anki Saat: 14:18
bursa escort buca escort tuzla escort seks hikayeleri gaziantep escort seks filmi izle etlik escort izmir escort izmir escort izmir escort istanbul travesti eryaman escort çankaya escort sincan escort etlik escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan istanbul Escort istanbul Escort Acıbadem Escort Ataşehir Escort Bostancı Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Kurtköy Escort Maltepe Escort Anadolu Yakası Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort etlik escort etimesgut escort Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com Escort escort escort escort travestileri travestileri altyazılı porno şişli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beşiktaş escort taksim escort fındıkzade escort çapa escort fatih escort topkapı escort escort şişli escort bayan bayrampaşa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazılı porno Casibom Casibom Casibom Giriş Casibom Yeni Giriş Onwin